Isberg på kollisionskurs

Ett stort isberg har parkerat sig utanför Scottkusten på Antarktis och gör livet svårt för pingvinerna.
Publicerad

Isberget, kallat B-15A, är 3 000 kvadratkilometer stort och blockerar isen i McMurdobukten. Isen skulle normalt brytas upp av havsströmmarna och flyta ut i Rosshavet. Men nu ligger ett tjockt vintertäcke kvar och vållar problem för invånarna på Antarktis.

Pingviner som har blivit instängda måste ta en lång omväg för att nå öppet vatten och hämta mat till ungarna. Lyckas de inte göra den långa vändan kommer många pingvinungar att duka under. Det är däremot ingen fara för människorna på den amerikanska forskningsstationen McMurdo, dit isbrytare med förnödenheter kan ta sig fram, även om vägen i år var dubbelt så lång som vanligt.

B-15A har vållat problem i området alltsedan den bröts loss från ett isberg i Rosshavet för fem år sedan. Forskare tror att berget lossnade i en naturlig tillväxtprocess hos glaciärerer – de bryts av med mellan 50 och 100 års mellanrum, när de växt till sig för långt ut i havet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor