Lita bara på säljtips!

Aktierådgivares köptips är sämre än värdelösa.
Publicerad

Ekonomijournalister och börsanalytiker lämnar regelbundet ”goda” råd om aktier att köpa eller sälja. Erik Lidén, nybliven doktor i ekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har under två år följt upp de anvisningar som givits i dags- och affärspress.

Aktier som rekommenderas till försäljning går ner direkt och fortsätter nedåt. Den som följer säljråden står efter två år på plus. Köprekommenderade aktier går oftast upp direkt efter publiceringen, för att redan nästa dag gå ner igen. Den som följer köptipsen har efter två år gått back.

– Den negativa informationen som kommer fram är i regel bättre underbyggd än den positiva. Generellt är tidningarna mer intresserade av att skriva positivt – du säljer inga lösnummer på att Ericsson är övervärderat, säger Erik Lidén.

Han är även kritiskt till tidningarnas entydiga råd:

– Det är generellt bättre att journalisterna ger bakgrundsinformation som de aktieintresserad själva kan bedöma än att bara ge enkla budskap. Där är Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet bättre än kvällspressen.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor