Två nya däggdjur upptäckta

I Tanzania har forskare upptäckt en tidigare okänd apa. Och i Laos har biologer hittat en ny gnagare - på en matmarknad.
Publicerad

Den brittiske biologen Trevor Jones var på spaning efter apor i skogsområdet Ndundulu i Tanzania förra året. Han hoppades hitta en grå varelse med skärt ansikte som kallas sanjemangab. Genom sin kikare fick han i stället syn på en brun apa med svart ansikte och luggen på ända. Han insåg direkt att det var en ny art.

– Jag blev så överrumplad att jag måste sätta mig ner, säger Trevor Jones.

Några månader senare besökte en av hans medarbetare en bar och fick veta att andra forskare nyligen hade hittat samma apa längre söderut i Tanzania. Det var ett otroligt sammanträffande. Den senaste rapporten om en tidigare okänd apa i Afrika, en markatta från Gabon, är från år 1984.

De båda grupperna har gett den nya apan namnet Lophocebus kipunji. De beskriver upptäckten i en gemensam artikel i tidskriften Science.

– Det här kommer att hjälpa oss att reda ut hur olika mangaber är släkt med varandra, säger Trevor Jones.

Senare i år kommer han att åka tillbaka till Tanzania för att leta efter avföring från apan för en DNA-analys.

– Det är jätteroligt att man hittar en ny apa i ett land som är så väl utforskat, säger Torbjörn Ebenhard, ekolog vid Centrum för biologisk mångfald i Uppsala.

Men han är ännu mer upphetsad över gnagaren Laonastes aenigmamus från Laos. Djuret har ingen nära släkting bland andra kända gnagare, enligt en grupp brittiska och amerikanska forskare som beskriver fyndet i tidskriften Systematics and Biodiversity. Forskarna hittade gnagaren på en matmarknad, där man kallade den kha-nyou. Analyser av skelett, tänder och arvsmassa tyder på att djuret hör till en egen familj. Det är mycket ovanligt att ett däggdjur som varit okänt för vetenskapen hamnar i en egen familj i biologernas klassificering.

– Det senaste exemplet är trynfladdermössen, världens minsta däggdjur, som upptäcktes år 1974, säger Torbjörn Ebenhard.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor