Färdigmat lika grön som hemlagad

En portion frysta köttbullar med mos i kartong som värms i mikron är ett lika miljövänligt alternativ som hemlagat.
Publicerad

– För många verkar det vara självklart att färdigmat är sämre för miljön än hemlagad eftersom den kommer från en industri, säger Ulf Sonesson, forskare på Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg.

I själva verket är skillnaderna mycket små, åtminstone för en middag som består av köttbullar, potatismos, morötter, bröd och ett glas mjölk. Ulf Sonesson och hans medarbetare räknade ut miljökostnaderna för tre versioner av en köttbullsmiddag: djupfryst färdigmat, halvfabrikat och hemlagat. I kalkylen ingick matens effekter på övergödning, försurning, växthuseffekt och ozonlagret hela vägen från jordbruk till tallrik.

Färdigmaten slukade aningen mer energi än alternativen. Den hemlagade maten bidrog mest till övergödning och växthuseffekt.

– På det stora hela kan man inte säga att något alternativ är bättre än de andra, säger Ulf Sonesson.

De tyngsta miljöeffekterna uppstår redan i jordbruket: 30 procent av energin och 95 procent av övergödningen. Från miljösynpunkt är det därför viktigt att slänga så litet som möjligt av maten, oavsett hur man lagar den. Att ersätta en del av köttet med grönsaker är också bra för miljön.

Forskarna publicerar sina resultat i miljötidskriften Ambio. I beräkningarna har de inte tagit någon hänsyn till vilken mat som är nyttigast och godast.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor