Mantelbärare mördad

Skadorna i Sveriges äldsta klädesplagg kommer från knivhugg, visar ny studie.
Publicerad

Manteln hittades i en torvmosse i Gerum i Västergötland på 1920-talet. Den är oval, vävd i ull, 2 x 2,5 meter stor och bars sannolikt dubbelvikt. Den finns nu att beskåda på den nya forntidsutställningen på Historiska museet i Stockholm.

Redan på 1920-talet misstänkte man att hålen i manteln kommer från ett stickvapen. Nu har Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, analyserat skadorna på manteln och kommit fram till att hålen härrör från fem hugg med en kniv eller dolk som var mellan 19 och 31 millimeter bred. Sticken träffade i bröstet, magen, ryggen och halsen och SKL:s tekniker bedömer dem som dödande.

Forskare från bland annat Uppsala universitet, Riksantikvarieämbetet och Historiska museet kommer att tillsammans med textilhantverkare fortsätta undersöka manteln.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor