Var vikingen muslim?

Riksantikvarieämbetet urvattnar begreppet viking. Vem ska då berätta vad forskarna faktiskt vet?
Publicerad

Riksantikvarieämbetet låter tillsammans med tidningen Gringo figuren Vik-Inga Muhamed symbolisera vikingen – som kvinna och invandrare: ”Våra hjälmar hade för det mesta inga horn och vi såg inte ut som blondiner allihop, som jag sa är jag till exempel värsta blandningen, och dom flesta jag träffade var som mig. Det är typ som när tidningarna säger att alla blattar är brottslingar. Det är inte sant så klart, och alla vikingar hade inte horn på hjälmen.” Så säger Vik-Inga Muhamed i Birkamuseets utställning ”Lever vikingen?”.

Ett könsneutralt, mångkulturellt och antirasistiskt perspektiv är förstås lovvärt. Men detta initiativ är politiskt korrekt till den grad att det riskerar att ge rekylverkan. Säkert var vikingarna en blandning av folkslag och kulturer, beresta som de var, men finns det faktiskt belägg för att de var muslimer, som Riksantikvarieämbetet antyder?

– Nej, inte alls, säger Ewa Bergdahl, enhetschef för kulturarvsturism på Riksantikvarieämbetet. Det här är mer ett sätt att ställa frågor och reflektera över bilden av vikingen i dag. Och vi vill göra det på ett roligt sätt.

Är inte detta ett ideologiskt historiebruk där vikingarna används som projektionsyta för dagens visioner om ett multikultisamhälle?

– Jo, men historia används alltid, och vi är inte ute efter att slå fast hur det egentligen var, säger Ewa Bergdahl. Men det är viktigt att även nya svenskar får känna sig representerade.

Frågan är dock om inte denna bild riskerar att sprida missuppfattningar om vikingatiden. Vi vet att historiekunskaperna är dåliga hos de yngre – en del högskolestudenter känner inte ens till franska revolutionen och första världskriget. Hur ska de förhålla sig till en ironisk och politiskt korrekt vikingabild?

– Nej, det har du rätt i, det kan vara svårt. Men vi gör inga påståenden om den historiska vikingen.

Historiska museet har också en sommarutställning om vikingar, men här har man valt ett annat sätt att balansera mellan det politiskt korrekta och historiskt belagda. De har låtit vikingabyn få besök av Ibn Fadlan från 900-talets Bagdad. Inte en muslimsk viking, men väl en muslim bland vikingar. Och sådana vet vi att det fanns.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor