Spionsatelliter avslöjar rysk katastrof

Den 12 september 1973 provsprängde Sovjetunionen en underjordisk atombomb på ön Novaja Zemlja. Men något gick fel, och katastrofen var ett faktum.
Publicerad

En sovjetisk hemlighet har avslöjats av Johnny Skorve, forskare vid Norsk Utenrikspolitisk Institutt i Oslo, genom studier av bilder från spionsatelliter

– Det var det största underjordiska testet i hela världen och motsvarade ungefär 350 Hiroshimabomber, berättar han.

Explosionen utlöste ett gigantiskt ras. En hel bergssida rasade ihop, och nu täcker 80 miljoner kubikmeter sten dalen – tillräckligt för att begrava en medelstor stad. Skredet har gjort att den flod som en gång fanns i sänkan förvandlats till en sjö bakom stenmassorna.

Raset berodde på att sprängladdningarna hade lagts för grunt i berget. Ryssarna var förtegna när Johnny Skorve presenterades sin första analys år 1992, men de försäkrade att ingen radioaktivitet hade läckt ut.

Sedan dess har han undersökt fler bilder och nu kunnat konstatera att raset troligen begravt en hel militärbas, som åtminstone 1970 låg i dalen.

– Ännu i dag är det oklart om någon dött i katastrofen eftersom ryssarna aldrig medgett att militärbasen begravts under det 50 meter tjocka stenlagret, säger han.

Han hoppas nu att ryssarna ska kunna bidra med nya uppgifter om den begravda militärbasen och om vad som försiggick 1973 på Novaja Zemlja. Men området är fortfarande Rysslands enda provsprängningsområde, och det är svårt att få fram information därifrån.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor