Varför inte öppna Karl XII:s grav?

Flera forskare vill studera krigarkungens kranium med ny teknik för att ta reda på hur han sköts.
Publicerad

Peter From, författare till boken Karl XII:s död (2005), anser inte att kungens grav återigen ska öppnas och hans lik undersökas.

Graven i Riddarkyrkan i Stockholm har öppnats minst två gånger tidigare. Senaste gången var 1917. Då gjordes en medicinsk undersökning av kroppen.

1. Varför inte öppna graven för att spåra eventuella metallrester i kraniet med hjälp av elektronmikroskop?

– Därför att detta sannolikt inte kommer ge någon ny information. Vid de tidigare gravöppningarna användes metallinstrument, och de har sannolikt satt sina spår i benresterna. Risken för kontamination är alltså stor. Dessutom är stora delar av kulhålets kanter söndervittrade och delvis förstörda.

2. Men kan inte nya dna-prover av Karl XII löna sig då?

– Vi vet redan kungens dna från blodspåren på hans handskar. Och de dna-typer man hittat på den så kallade kulknappen finns hos hundratusentals männi­skor i dag. På den hittades dessutom många olika typer av dna, vilket tyder på att flera personer har tagit i den. Återigen handlar det om kontamination.

3. Så vad tror du om Karl XII:s död?

– Det finns ingen gåta att lösa. Det sköts 34 000 muskötkulor från norskt håll mot de svenska ställ­ningarna under de tio dagar som belägringen varade. Varför vore det så konstigt om någon av dem träffade kungen i huvudet? Karl ­XII:s lik är inget cirkus­objekt som vi ska ta fram och leka med varje gång det finns någon ny teknik. Nej, låt kungen vila i frid. Det här verkar faktiskt mest handla om sensations­lystnad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor