Bättre känsla i datorn

Text Johan Falk
Publicerad

Amerikanska forskare har byggt en sorts datormus som kan ge känslan av att röra vid föremål och ytor på datorskärmen. Uppfinningen utnyttjar starka magneter för att ge rätt motstånd, i stället för robotarmar som tidigare använts.

– Magneterna gör att vi slipper störande effekter från friktion i robotarmarna, säger Ralph Hollis vid Carnegie Mellon University, USA, som deltagit i utvecklingen.

Den nya tekniken ger en rekordhög precision på två mikrometer, vilket gör det möjligt att simulera ytor med stor noggrannhet. En annan fördel med magnetstyrning är att motståndet kan göras mycket hårt – att flytta musen en millimeter kan motsvara att lyfta fyra kilo.

Uppfinningen kommer bland annat att användas för att få mer kunskap om människans känselsinne.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor