Tsunamin var en repris

En föregångare till tsunamin år 2004 vällde in över Thailand och Sumatra för 600 år sedan.
Publicerad

Två forskarlag har hittat väl bevarade sediment som vittnar om en flodvåg för ungefär 600 år sedan i samma trakter som tsunamin på annandagen år 2004. Den medeltida tsunamin har inte lämnat några kända spår i skriftliga källor.

– Här i Thailand har många tänkt sig att händelsen år 2004 var unik. Det var den alltså inte, säger Kruawun Jankaew, geolog vid Chulalongkorn University, Bangkok.

Vindar, strömmande vatten samt skogs- och jordbruk kan lätt sopa undan sandmassorna som följer med en flodvåg inåt land. Men efter mycket letande hittade Kruawun Jankaew och hennes medarbetare välbevarade lämningar av fyra tsunamier på en ö norr om Phuket.

Föregångaren till den senaste tsunamin inträffade för 550 till 700 år sedan, skriver hon i tidskriften Nature. Samtidigt rapporterar andra forskare att de hittat lika gamla lämningar av en flodvåg i provinsen Aceh på norra Sumatra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor