Bitter smak är inte alltid avskräckande

Bitter smak är något som både människor och andra djur spontant undviker, eftersom många giftiga substanser smakar just bittert eller beskt.
Publicerad

Men med träning går det förstås att uppskatta sådan smak, något som gäller exempelvis kaffedrickare. Nu visar Donald Katz vid Brandeis University i Massachusetts, USA, att det inte alltid krävs invänjning, förutsatt att man blir rätt introducerad.

Han lät en råtta äta mat som blandats med kakaopulver som har tydligt bitter smak och lukt. Kakaoråttan fick sedan umgås med en annan råtta som aldrig tidigare träffat på kakao. När denna råtta sedan i sin tur fick välja mellan att äta mat spetsad med kanel eller med kakao valde den kakaomaten. Den valde till och med denna framför sötad mat, som råttor normalt föredrar.

– Råttor har fullt med bitter mat omkring sig och om en annan råtta bevisligen kunnat äta något bittert och överlevt är det dumt att inte prova, säger Donald Katz.

Forskningen presenterades vid ett hjärnforskningsmöte i Washington.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor