Luckor i Wikipedias läkemedelsinformation

Inga direkta fel men viktig information utelämnas, visar ny studie.
Publicerad

Många söker information om hälsa och om läkemedel på nätet. En källa är uppslagsverket Wikipedia, som skrivs av användarna själva och som är gratis. Det skiljer sig från andra uppslagsverk genom att vem som helst kan redigera texten. I en studie som pub­liceras i tidskriften Annals of Pharmacotherapy har forskare undersökt hur bra svar Wikipedia ger på frågor om läkemedel. De jämförde med en annan gratissajt, Medscape Drug Reference, som bara innehåller information som granskats av läkemedelsexperter.

Det visade sig att Wikipedia inte innehöll några direkta fel (den 12 mars 2008). Däremot saknades viktig information, exempelvis att antiinflammatoriska läkemedel med substansen diklofenak kan leda till missfall hos gravida. När det gällde läkemedlet Metotrexat [som tas av cancerpatienter och reumatiker] saknades information om att torrhosta kan vara ett tecken på biverkningar som påverkar andningen.

– Det kan vara bra att veta eftersom de biverkningarna kan vara dödliga. Jag tycker att Wikipedia är ett bra komplement, men det räcker inte för att ge en pålitlig bild av ett läkemedel, säger Kevin A. Clauson, vid Nova Southwestern University, Florida, som ledde studien.

Han tillägger dock att han är glatt överraskad av att efter att studien publicerats ha blivit kontaktad av personer som vill förbättra informationen på Wikipedia.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor