Fascinerade praktverk – trots titeln

Publicerad
Erik Leonard Ekman är okänd men värd ett bättre öde. Han levde 1883–1931 och var ett slags sentida Linnélärjunge. Efter disputationen år 1914 lämnade han Sverige (och sin flickvän) för att aldrig mer återvända. Ekman är 1900-talets främste insamlare av växter från karibiska övärlden. Under sina 17 år på Kuba och Hispaniola, där han levde under blygsamma omständigheter, upptäckte han ett fyrtiotal nya växtsläkten och nära 2 000 nya arter. Denna bok är spännande, auktoritativ och levererar många små godbitar i texterna. Den är sympatiskt illustrerad med dåtida fältfoton, herbarieexemplar, gamla botaniska teckningar, vykort samt åtta grafiska blad med växtsläkten som fått namn efter Ekman, utförda av konstnären Karin Oldfelt Hjertonsson, tidigare mångårig svensk ambassadör på Kuba. Den andre författaren, Bertil Nordenstam, är professor emeritus i botanik. Boktiteln kan kanske uppfattas som snobbig och frånstötande, och som bokköpare missar man lätt att det rör sig om ett brett tillgängligt verk. Förlaget borde ha insisterat på en annan titel.

Plantae Ekmanianae

Nordenstam, Bertil & Oldfelt Hjertonsson, Karin
Atlantis

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor