Bland idel adel och monster

Historikern Bo Eriksson har fått Hertig Karls historiepris för sina populärhistoriska böcker.
Publicerad
**Prisad författare**. Till vardags är Bo Eriksson verksam vid Stockholms universitet.

I år kom I skuggan av tronen, en biografi över Per Brahe den äldre, som Bo Eriksson skrev om i Forskning & Framsteg 5/03: Sveriges första managementbok. Tidigare har han givit ut Lützen 1632, som handlar om den dimmiga tisdagen den 6 november och varför den svenske kungen var där.

– Två teman intresserar mig, berättar Bo Eriksson. Dels hur krig och våld påverkade människors tankevärld under perioden 1400–1600, dels fantasy och fantasins historia. Om det har det skrivits nästan ingenting.

Själv har han bidragit med Tusen år av fantasy, och i dagarna kommer Bestiarium, en medeltida djurbok om drakar och gripar men även vanliga djur som hästar och oxar. I likhet med dåtidens djurböcker innehåller den sedelärande historier.

Nu forskar han om monsterkultur i Norden, samtidigt som han skriver den svenska adelns historia. Bo Eriksson är även en efterfrågad föreläsare. Historieintresset i Sverige är på topp.

– Det stämmer verkligen inte att folk skulle vara så historielösa. De kan väldigt mycket.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor