Robot guidar på museum

Text Johan Falk
Publicerad

Vad får man om man sätter en radiostyrd bil, en mp3-spelare och lite annan elektronik i händerna på sju studenter vid Kungliga Tekniska högskolan, Kista? En möjlighet är en robot som kan guida besökare på ett museum.

Tack vare en infraröd sändare på besökarens ben kan roboten följa efter rätt person, och när besökaren stannar vet roboten var den är och kan spela upp en passande ljudfil genom sina högtalare.

– Vi hade en budget på 1 000 kronor och då har man inte så stora valmöjligheter. Infrarött är inte den bästa tekniken, men den är billig, säger Oskar Henriksson, en av studenterna som deltog i projektet.

Kanske kommer någon av studenterna att arbeta vidare med roboten som examensarbete.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor