Svenska kvinnor lägger ribban högt

Förutom att vara duktiga på arbetet ska de ha ett vackert hem och lyckade barn, samt ett bra socialt liv och avkopplande fritid.
Publicerad

Om kvinnor ska må bra, måste de förutom arbetslivet orka med familjen, hemmet och fritiden. Mäns hälsa är däremot beroende av att de inte är stressade på jobbet.

En ny studie av Carita Håkansson vid Hälsohögskolan i Jönköping visar skillnaderna mellan vad som gör kvinnor och män sjuka. 2 600 anställda i offentlig sektor i västra Sverige har två gånger svarat på enkäter med två års mellanrum. Studien frågar även efter fritiden.

– Tyvärr var resultatet ingen överraskning. Kvinnor blir stressade och sjukskrivna om de inte orkar eller hinner möta kraven från både arbets- och privatlivet, medan mäns hälsa till största delen påverkas av deras arbetsliv, säger Carita Håkansson, som inte har någon mirakelmedicin att komma med.

– Var och en av oss kvinnor bör fråga sig varför jag gör det jag gör. Och göra det i samspel med männen. Det handlar om en attitydförändring i samhället.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor