Svåröversatta sjukdomstillstånd

Publicerad
En av årets mest omtalade böcker är Karin Johannissons bok om melankolins fascinerande historia. Hon är professor i idé- och lärdomshistoria och har länge forskat i medicinhistoria. Här griper hon sig an de olika symtom av nedstämdhet och sårbarhet som i olika tider kallats allt från spleen, melankoli, neurasteni, depression och nervproblem till utbrändhet och panikångest. Är det samma sjukdom som fått olika namn i olika epoker? Eller är olika tiders förståelseramar obegripliga för andra tiders förklaringsmodeller? Frågorna ställer historievetenskapens problem på sin spets: kan vi verkligen förstå människor med helt andra begreppsramar? Karin Johannisson skriver tätt, lärt och ibland med visst tuggmotstånd – men det ger desto större mättnad.

Melankoliska rum

Karin Johannisson
Bonniers

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor