Nyfödda skriker på modersmålet

Nyfödda barn minns vad de har hört i moderlivet.
Publicerad
**Skiljer sig åt**. De inspelade skriken visar hur spädbarnen följer den språkmelodi de är vana att höra före födseln.
Bild: Kathleen Wermke

På BB spelade en tysk-fransk forskargrupp in ljud från hungriga bebisar som låg i mammas famn, och ljudspåren uppvisar tydliga skillnader. Bebisar som fötts in i tyskspråkiga familjer har en fallande språkmelodi, medan de med franska föräldrar i stället skriker med en stigande frekvens.

– Det innebär att spädbarnsskrik inte bara är en reflex, utan att de kan minnas ljud de hört före födseln och även härma dem, säger Kathleen Wermke, professor i medicinsk antropologi vid Universität Würzburg, Tyskland.

Hon arbetar även med barn med funktionshinder och studerar nu om gominlägg i plast kan hjälpa barn som fötts med gomspalt att inte hamna efter i språkutvecklingen.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor