Valmammor ”viskar” till sina kalvar

Publicerad

En rätvalsmamma måste kommunicera tyst med sin unge för att inte locka till sig fiender. Hennes viskande grymtningar är så tysta att de har varit okända fram till nu.
Bild: Christin Khan, NOAA Fisheries

Valar är kända för att kunna kommunicera över mycket långa avstånd under vattnet. Men de kan också kan ”viska” när det behövs, enligt forskning publicerad i tidskriften Biology Letters.

En rätvalsmamma pratar med sin nyfödda unge genom små grymtningar som bara hörs på mycket korta avstånd. Ljuden har aldrig dokumenterats tidigare och kan jämföras med mänskliga viskningar, enligt professor Susan Parks som lett studien.

Vuxna rätvalar har inga naturliga fiender men kalvarna kan angripas av späckhuggare och därför måste nyblivna mammor vara diskreta.

Vuxna rätvalar har däremot gott om ”onaturliga fiender”. I dag finns bara omkring 420 nordatlantiska rätvalar kvar och under de senaste tre åren har 30 hittats döda, framför allt på grund av kollisioner med fartyg och att de trasslat in sig i fiskeredskap. Därför är forskning om rätvalarnas biologi akut, enligt Susan Parks.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor