Stockholms universitet bjuds in till grekisk halvö

Unikt samarbetsavtal om ny klimatforskningsstation, som ska finansieras av grekiskt turistföretag.
Publicerad
**Klimatstation**. Bert Bolin-centret ansvarar för forskning som ska bedrivas vid den vackra viken på sydvästra Peloponnesos.

En överenskommelse om forskningssamarbete mellan Sverige och Grekland undertecknades strax före jul i Stockholm. Samarbetet gäller klimat- och miljöforskning vid en ny forskningsstation i området Messenien på den grekiska halvön Peloponnesos.

Stockholms universitet samt Atens akademi samarbetar med Temes, ett grekiskt företag som finansierar projektet. Företaget utvecklar lyxiga semester­anläggningar vid Medelhavet med ambitionen att främja turismens hållbara utveckling.

Bert Bolin-centret för klimatforskning vid Stockholms universitet står för bredden i forskningen på det nya centret. Förändringar i klimat, geologi, vatten och landskap ska både sättas in i ett historiskt sammanhang och undersökas med avseende på mänsklig påverkan i dag. Dessutom planeras en utställning för allmänheten, med svenska Naturum som förebild.

Georgia Destouni är professor i hydrologi i Stockholm och gläds särskilt åt samarbetet, eftersom hon också talar grekiska. Vattenresurser är en viktig fråga i området.

– Östra och södra Medelhavet är särskilt känsligt för klimatpåverkan, säger hon. Det är viktigt att få etablera en egen forskningsstation just där, kunna göra egna mätningar och samla ihop den kunskap som redan finns lokalt. Så kan vi till exempel se hur klimatförändringar och ökad turism påverkar kustnära områden och deras vattenresurser.

Nu i februari ska avtalet signeras även i Aten. Planen är att redan på sensommaren inviga det nybyggda centret som får heta NEO, Navarino Environmental Observatory, med plats för ungefär trettio forskare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor