Rensade luften i klimatdebatten

Publicerad
**Phil Jones**, chef för Climate Research Unit, vittnar i brittiska parlamentet.
Bild: Pa Wire

Den brittiska parlamentsutredningen rentvår klimatprofessorn Phil Jones som i höstas anklagades för fusk. Han blev huvudperson i det så kallade Climategate som utbröt kort före öppnandet av det stora klimatmötet i Köpenhamn. Då publicerade okända hackare över tusen e-postbrev från servern vid University of East Anglia. Där samlas temperaturmätningar från hela världen och bildar grunden för klimatmodeller. Enligt klimatskeptiker skulle breven avslöja att forskarna förvrängt data för att bevisa att människans utsläpp av växthusgaser ligger bakom uppvärmningen av klimatet.

Utredningen fann dock inga bevis på fusk. Däremot kritiserar den klimatforskarna för att hålla inne med sina data som i stället bör göras allmänt tillgängliga, menar utredarna. Samtidigt uttrycker de sitt stöd för Phil Jones som länge varit måltavla för attacker från klimatskeptikerna.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor