Roliga saker drar lite energi

Det som människor gillar bäst är sex. Långt därefter kommer att umgås med vänner och att koppla av. Tråkigast är att arbeta och pendla.
Publicerad
Det blev utfallet i en undersökning av niohundra amerikanska yrkesarbetande kvinnor för en tid sedan. De fick beskriva vad de ägnat sig åt en viss dag, vilket resulterade i 14 avgränsade aktiviteter. Därefter ombads de att bedöma hur trivsamma och angenäma aktiviteterna varit, respektive hur obehagliga och frustrerande. Nettoresultatet på en skala från 0 till 6 framgår av listan här intill. Mest tid ägnas i genomsnitt åt yrkesarbete, nära sju timmar per dag. Ungefär två timmar ägnas åt vardera umgänge, avkoppling, måltider, tv-tittande, telefonsamtal och datoraktiviteter (vissa saker kan göras samtidigt). Minst genomsnittlig tid per dag går till sex och motion, främst för att ytterst få ägnar sig åt detta varje dag. Ett slående biresultat är att det finns ett ungefärligt samband mellan hur rolig en aktivitet är och dess förbrukning av elektricitet och oljeprodukter: ju roligare, desto energisnålare. Undersökningen ingår i ett mångårigt projekt som leds av den israelisk-amerikanske psykologen och Nobelpristagaren Daniel Kahneman och är rapporterad i Science. ###Göra vad och hur roligt är det? 1 Ha sex 4,7 2 Umgås 4,0 3 Koppla av 3,9 4 Äta 3,8 4 Motionera 3,8 6 Se på tv 3,6 7 Shoppa 3,2 7 Laga mat 3,2 9 Tala i telefon 3,1 10 Ta hand om egna barn 3,0 10 Vara på nätet, sköta e-post 3,0 10 Utföra hushållsarbete 3,0 13 Yrkesarbeta 2,7 14 Arbetspendla 2,6

Happiness

Layard, Richard
Penguin Books Ltd. UK
2006, 9780141016900

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor