Kvinnor gör gruppen smartare

Ett nyutvecklat intelligenstest för grupper visar att lyhördhet ger framgång. Medlemmarnas IQ spelar mindre roll.
Publicerad

Forskare i USA har utvecklat ett slags intelligenstest för hela grupper. De lät närmare 700 försökspersoner samarbeta i grupper. Varje grupp bestod av två till fem personer och uppgiften var att lägga pussel och lösa andra invecklade uppgifter.

Gemensamt för de mest framgångsrika grupperna var att alla fick komma till tals. Deltagarna var också bra på att uppfatta andras känslor, bland annat i ett individuellt test som gick ut på att betrakta bilder av olika personers ögon och bedöma hur de kände sig.

”Kvinnor är i genomsnitt något bättre än män på att uppfatta andras känslor, vilket kan förklara varför den så kallade kollektiva intelligensen ökar med andelen kvinnor i gruppen”, skriver forskarna i tidskriften Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor