Så matchas lediga jobb mot arbetslösa

Ekonomipriset i år gick till forskning om hur arbetsmarknaden fungerar.

Generösare ersättningar medför högre arbetslöshet och längre tid för arbetslösa att hitta jobb. Det har årets pristagare i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne visat.

På arbetsmarknaden matchas lediga jobb och arbetslösa mot varandra, och regelverk och politiska beslut styr. Arbetsmarknaden är ett exempel på sökmarknader som pristagarna har gjort modeller för.

”Jag är hedrad och förvånad”, sade Christopher A. Pissarides när han per telefon fick beskedet från Kungl. Vetenskapsakademien. Han får priset tillsammans med Peter A. Diamond och Dale T. Mortensen.

Peter Fredriksson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, har forskat utifrån pristagarnas modeller.

– De har bidragit till att utveckla realistiska modeller för hur arbetsmarknaden fungerar, säger han.

Peter Fredriksson har själv gjort studier av svenska förhållanden när det gäller just ersättningsnivåer. Det visar sig att nedtrappade ersättningsnivåer fungerar bäst.

– För låga ersättningar direkt gör att den arbetssökande tar vilket jobb som helst, vilket inte vare sig är bra för individen eller samhället, säger han. Men en långsam nedtrappning från exempelvis 80, till 75 och sedan 70 procent av lönen och så vidare, tycker folk är rimligt. Det verkar dessutom vara bra för arbetsmarknaden.

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor