En mänsklig röst bland robotar

Publicerad
Kommer datorerna en vacker dag att bli så komplexa att de börjar tänka på egen hand? Och hur ska vi i så fall kunna ta reda på det? Den brittiske matematikern Alan Turing brottades med frågorna i mitten av 1900-talet och kom fram till en väldigt konkret lösning: Turingtestet. Det går ut på att en jury samtalar via tangentbord med både människor och maskiner som döljs bakom ett skynke. Den dag juryn inte kan avgöra vem som är vad måste vi acceptera att maskinerna har fått tankeförmåga, menade Turing. Då var testet kanske skrattretande, men i dag börjar det brännas. Varje år delas Loebnerpriset ut till det program som bäst lyckas simulera en mänsklig samtalspartner. Det är avstampet i The most human human. Författaren, filosofen, poeten och dataprogrammeraren Brian Christian bestämmer sig för att ställa upp som mänsklig motspelare. Han ska alltså övertyga juryn om att han är – en människa. Det blir en humoristisk och filosofisk berättelse om hans noggranna förberedelser inför detta märkliga möte. Han djupdyker i forskningen kring artificiell intelligens och pratande robotar, intervjuar lingvister, psykologer och filosofer. Och hela tiden återvänder han, från nya vinklar, till att fundera över vad det är som egentligen kännetecknar oss människor, vårt språk och vårt sätt att samtala med varandra.

The most human human

Christian, Brian
Doubleday

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor