Praktverk om ett praktfiasko

Publicerad
Finns det mer att berätta om Vasa? För oss som redan läst spaltmeter, varit på museet ett otal gånger och sett snygga populärvetenskapliga filmer; vad mer kan man göra? Jag var skeptisk när boken landade på mitt bord. Men efter några sidor var jag fast. Historien i sig är förstås oemotståndligt fängslande. Stormaktstid och fiasko i en och samma berättelse. Men det finns fällor. En del slarvar, för att de hoppas att historien i sig räcker. Andra skarvar, för egentligen vet vi ju inte så mycket. Men Anders Wahlgren kryssar smidigt mellan grynnorna. Han vet när något är belagt – och när han sedan fyller på med spekulationer är det tydligt angivet. Det gör historien levande, men ändå korrekt. Boken ger en fyllig historisk bakgrund, rik på detaljer. Efterspelet och bärgningen är också väl berättade. Men det är när skeppet byggs och förliser som boken når sin höjdpunkt. Här finns människor jag inte tycker mig ha mött förut och fakta som är nya för mig. Sammanfattningsvis: ett praktverk värdigt ett praktfiasko.

Vasa 1628

Wahlgren, Anders
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor