Livet är kortare i Norrköping

Osäker arbetsmarknad och låglönejobb sätter tydliga spår, enligt ekonomhistoriker.
Publicerad
**Norrköping**. De gamla industribyggnaderna speglar sig i Motala ström.
Bild: Mikael Gustafsson / Naturfotograferna / IBL

En jämförelse mellan Linköping och Norrköping visar att långt fler dör i förtid i Norrköping. Kopplingen till en osäkrare arbetsmarknad med fler låglönejobb är tydlig, enligt Björn Grip, ekonomhistoriker vid Linköpings universitet.

Han har analyserat dödligheten bland personer i åldrarna 50–74 år, under perioden 1952–2006. Överdödligheten i Norrköping har dock minskat över tid, från 37 procent på 1950-talet till 18 procent på 2000-talet.

– Nationellt har förstås hälsan över lag förbättrats. Det handlar framför allt om bättre metoder för att hantera hjärtinfarkter, säger Björn Grip. Men det är anmärkningsvärda skillnader mellan två städer som ligger så nära varandra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor