Nordiskt lika nyttigt som medelhavskost

Sill, rapsolja, havre, äpplen, rågbröd och blåbär är typiskt nordiska livsmedel. De är minst lika nyttiga som medelhavskosten, visar studier.
Publicerad

Bild: Roger Vikström / SCANPIX, Artin Botvidsson / SCANPIX, Per Johansson / IBL Bildbyrå, Ann-Sofi Rosenkvist / SCANPIX

Vår nordiska kost har många likheter med den omvittnat nyttiga medelhavskosten. Nyttiga fetter, fisk, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker är några gemensamma nämnare. En ny studie vid Uppsala universitet framhåller den nordiska kosten som minst lika hälsosam.

– Effekterna på blodfetterna och blodtrycket var minst lika bra som de man har sett i liknande studier av medelhavskost. Det har nyligen också visat sig att risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar och cancer är lägre för människor som har ätit denna nordiska kost under en längre tid, säger docent Ulf Risérus, ansvarig för studien.

Försökspersonerna fick äta en kost med fiberrika kolhydrater från rotfrukter, kål och havre, protein från baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk och vilt. Salt och tillsatt socker var begränsat. Det mättade fettet från smör byttes ut mot omättat fett från rapsolja.

– Rapsolja har minst lika bra effekter på blodfetter som olivolja. Rapsolja har till och med en mer komplett fettsyraprofil än olivolja. Den innehåller mer av de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, förklarar Ulf Risérus.

Efter sex veckor minskade deltagarnas LDL-kolesterol, det så kallade ”onda” kolesterolet. Dessutom gick de i genomsnitt ner tre kilo i vikt och kroppens sockeromsättning och blodtryck förbättrades.

Det är dock inte all nordisk kost som är bra för hälsan. Isterband och lappskojs fanns inte med på menyn.

Vårt klimat begränsar mångfalden av livsmedel i Norden. Men de bär som faktiskt finns i våra skogar och maten som produceras på våra bondgårdar är näringsmässigt fullgod.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor