Taggig krabba odlar mat på klorna

I de djupa vattnen utanför Costa Ricas kust har forskarna upptäckt en krabba som utnyttjar underjordiska utsläpp.
Publicerad
**Blek krabba**. Kiwa puravida är vit eftersom den saknar pigmentering. Dessutom är den blind.
Bild: Andrew Thurber

När en internationell forskargrupp utforskade underjordiska källor, som sprutar ut metangas och svavel på 1 000 meters djup utanför Costa Ricas kust, upptäckte de en märklig krabba som viftade med klorna i gasmolnen. Krabban fångades in och har nu undersökts.

Krabbans taggiga klor är täckta av en bakterie som livnär sig på metan och – svavel. Genom att röra på klorna ser krabban till att bakterierna får rätt blandning av syre, svavel och metan. Med hjälp av sina kamliknande mundelar skrapar krabban sedan bort bakterierna och äter upp dem.

Forskarna har konstaterat att krabban, Kiwa purivida, får huvuddelen av sin näring från dessa bakterieodlingar.

– Det är första gången man hittat en art som aktivt odlar bakterier på det här viset, så krabban är unik, säger marinekologen Andrew Thurber vid Oregon state university i USA, som tillsammans med sina kolleger rapporterar om fyndet i tidskriften PloS ONE.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor