Våldsspel ger bättre syn

Efter 40 timmars dataspel blev starr­opererade patienter bättre på att läsa och att känna igen ansikten.
Publicerad
**Nära ögat**. Actionfyllda dataspel tränar upp synförmågan.
Bild: Lex van Lieshout / ANP / SCANPIX
Dataspel där man blixtsnabbt ska koppla handlingar till synintryck, så kallade First person shooter, tycks kunna öppna stängda utvecklingsfönster i syncentrum. I ett försök deltog sex personer som opererats för medfödd gråstarr före nio månaders ålder, men som trots detta hade nedsatt syn som vuxna. – Det är under den första perioden i livet som den neurologiska arkitekturen för synen skapas. Även om själva ögat repareras så har syncentrum alltså missat grundläggande programmering, förklarar psykologen Daphne Maurer vid från McMaster University i Ontario, Kanada. Efter 40 timmar med spelet Medal of honor kunde försökspersonerna läsa två rader mer än tidigare på en optikertavla. De blev även bättre på att följa rörelser och att läsa av ansikten. Tidigare försök har visat att även friska personer kan få bättre syn av att spela den här typen av dataspel. Bland annat förbättras kontrastkänsligheten. Studien presenterades vid vetenskapskonferensen AAAS i februari.

Fel land

McMaster university ligger i Kanada, inte USA som vi felaktigt skrev i notisen Våldsspel ger bättre syn (F&F 3/2012, sidan 6).

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor