Gråben får amerikanerna att se rött

Nordamerikas vargstam ökar och så gör även de konflikter som följer i artens fotspår. Den amerikanska vargdebatten är som ett eko av den skandinaviska.
Publicerad

Bild: Patrick J. Endres / AlaskaPhotoGraphics.com

År 1884 beslutade den amerikanska kongressen att vargen skulle utrotas för gott. Frikostig ersättning erbjöds för dödade vargar och alla medel var tillåtna: vapen, fällor, snaror och gift. I Montana, som på den tiden var en vargtät delstat, dödades 5 400 vargar samma år. På 1930-talet konstaterade man att uppdraget var utfört. Montana och de närliggande delstaterna Idaho och Wyoming var vargfria.

Under 1970-talet vaknade nationens miljösamvete. Vargen fridlystes och jakt förbjöds. Naturlig invandring av varg från Kanada medförde att bestånden började återhämta sig i Montana och de närliggande delstaterna. Man placerade även ut kanadensiska vargar i Idaho och i nationalparken Yellowstone, som delvis ligger i Montana.

I början av 2000-talet fanns det drygt 800 vargar i de tre delstaterna. Nu började en tio år lång debatt om huruvida vargjakt skulle återinföras. Under tiden fortsatte vargbestånden att växa. Förra året blev det klart att 220 vargar fick skjutas i Montana. Delstatens vargbestånd var då uppe i 650 individer. Så många som 19 000 jägare köpte licens för vargjakt, och 166 vargar sköts.

Precis som på våra breddgrader finns det gott om vargdrabbade boskapsuppfödare i Nordamerika. Många människor uttrycker också en välbekant oro över sin och sina sällskapsdjurs säkerhet. Dessutom anser jägarkåren att vargarna går för hårt åt viltbestånden, och allt fler delstater vill nu ha större befogenheter när det gäller att kontrollera vargbestånden. En senator i Idaho har lagt fram ett lagförslag som går ut på att vargar ska få jagas med alla medel, vilket inbegriper snöskotrar, motoriserade flygskärmar och helikoptrar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor