”Medelklassen vill visa upp sina påkostade kök”

Den öppna planlösningen, där kök och vardagsrum hänger samman, är allt vanligare. Maja Willén vid Stockholms universitet har undersökt varför.
Publicerad
**Maja Willén**, forskare i konstvetenskap vid Stockholms universitet.
Bild: Patrik Hovnell

###När blev det populärt med en öppen planlösning?

– Det började slå igenom på allvar i slutet av 1990-talet. Man kan se det i annonser, reklam, inredningsreportage och framför allt i nyproduktionen av hus och lägenheter. Jag har specialstuderat Hammarby sjöstad som präglas av bostäder med öppna planlösningar. De brukar också hänga samman med stora fönster och terrasser eller uteplatser.

###Varför uppskattas de öppna planlösningarna?

– Jag har intervjuat många som valt att bo så och de uppskattar de sociala ytorna. Dessutom har köket och matlagningen fått en alltmer central roll i vårt liv. Man kan se planlösningen som en kompensation för ett stressat yrkesliv – när man kommer hem kan man umgås enklare. Många framhåller den öppna planlösningens fördelar när man har gäster: ingen behöver gå undan och laga mat i skymundan. Vissa talar om ”mingelbostaden”. Jag menar att det delvis handlar om hur den kreativa nya medelklassen vill visa upp sig själv och sitt fina, påkostade kök.

###Finns det några nackdelar med den öppna planlösningen?

– Mina intervjupersoner har ju valt att bo i öppna planlösningar, så de framhåller förstås mest fördelarna. Men några talar om att det lätt blir stökigt. Andra kan påpeka att matos och buller från köksmaskiner kan sprida sig. Sedan är förstås den öppna planlösningen ett barn av sin tid. Även om intresset just nu inte verkar mattas av kommer den säkert någon gång att uppfattas som gammeldags och daterad.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor