Evigt bråk om bär i skogen

Exploatering av allemansrätten och främlingar i blåbärsskogen – debatten var hård redan för hundra år sedan.
Publicerad
**Bärplockare**. Gränserna för allemansrätten diskuterades redan för hundra år sedan.
Bild: Lunds Kulturhisoriska museum / IBL Bildbyrå

Genom utbyggnaden av järnvägen under slutet av 1800-talet, blev skogsbären en del av en större ekonomi. Tyska och svenska uppköpare drev upp priserna, och storskalig bärplockning blev ett hett debattämne i början av 1900-talet.

Lokalbefolkningen var kritisk till att främlingar från andra delar av landet dök upp och plockade bär i stor skala och frågan nådde riksdagen. Enligt historikern Anna Sténs vid Umeå universitet präglades bilden av de bärplockade främlingarna av att de skräpade ner och förstörde för markägarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor