Jag blir så sur före mensen

Varför blir man på så dåligt humör innan man får mens? Jag upplever att det har blivit värre med åren. Är det vanligt? Kan man göra något åt det?

Christina

Publicerad
PMS-besvär orsakas troligtvis av en nedbrytningsprodukt av hormonet progesteron. Halten av detta hormon ökar från ägglossningen och fram till dagarna före mens.
Bild: Istock

Svar: Det är många som upplever att PMS-besvären blir värre när de har fött barn eller när de blir äldre. Det som orsakar besvären är troligtvis en nedbrytningsprodukt av hormonet progesteron. Halten av detta hormon ökar från ägglossningen och fram till dagarna före mens. Så här fungerar det: Från äggblåsan, som blir kvar efter ägglossningen, bildas det som kallas för gulkropp. Den släpper ut progesteron som förbereder kroppen för en graviditet. När progesteron bryts ner bildas allopregnanolon, ett ämne som påverkar hjärnan.

Allopregnanolon interagerar bland annat med en mottagare för GABA, en av hjärnans viktigaste signalsubstanser. Denna mottagare, kallad GABAA-receptorn, sitter på ytan av nervceller och hämmar överföringen av nervimpulser mellan celler i hjärnan. Detta har en lugnande effekt på kroppen; många lugnande mediciner verkar just via GABAA-receptorer.

Forskarna tror att kraftigt varierande halter av hormoner och allopregnanolon under menscykeln kan vara en del av förklaringen till pms. Olika kvinnor verkar reagera olika på dessa variationer och vara olika känsliga för allopregnanolon, vilket innebär att vissa kvinnor reagerar med humörförändringar.

Antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI-preparat, kan fungera mot pms-besvär. Alldeles nyligen godkände Läkemedelsverket ett sådant preparat som är utformat speciellt för allvarlig pms. Kvinnan tar läkemedlet från ägglossning fram till mensens första dag. Sedan gör hon uppehåll under två veckor. Studier visar att över 80 procent av de kvinnor som åt preparatet reducerade känslan av irritation. Nedgången var över 80 procent. I kontrollgruppen, som fick sockerpiller, rapporterade 40 procent en effekt och nedgången var 30 procent. Den så kallade placeboeffekten var alltså relativt stor, men effekten i den behandlade gruppen var mycket större. Studien pågick bara under tre månader. De långsiktiga effekterna är dåligt utvärderade. 

Ann Fernholm, med hjälp av Sigrid Nyberg, forskningssköterska vid Kvinnokliniken, Norrlands universitetssjukhus.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor