Germaner für alle

Publicerad

Vilka var germanerna? Var kommer ordet ifrån? Vad har man trott om dem, och vad vet vi i dag om dem? Och finns det germaner än i dag?

Latinprofessorn Tore Janson ger sig ut på en vindlande, tvåtusenårig resa om detta omstridda ord, och kastar sig från språkhistoria och antropologi till arkeologi och historia. Undertiteln till boken är Myten, historien, språken – och så är boken uppbyggd. Själv uppskattar jag mest Tore Jansons genomgång av forskningen om folkvandringstiden, där han går igenom de senaste arkeologiska och historiska rönen. Han resonerar om hur man sett på begrepp som folk och kultur – och hur man ibland lurats av dessa ord och tolkat dem enligt dagens betydelser.

Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok. Tore Janson skriver enkelt utan att förenkla. Och i ett i dag angeläget ämne.

Germanerna

Tore Janson
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor