Hundar blir glada av att lösa problem

Det är inte bara vi människor som tycker om att lösa kluriga uppgifter. En ny studie visar att även hundar känner tillfredsställelse när bitarna faller på plats.

Publicerad
Hundar gillar kluriga problem.
Bild: Karin Svens

I en studie fick hundar belöning antingen efter att ha löst olika problem eller utan att behöva göra något alls. Det visade sig då att de hundar som först var tvungna att lösa ett problem viftade mer på svansen när de fick belöningen än de hundar som belönades utan att ha gjort någon prestation.

 – Resultaten tyder på att hundar har ett genuint intresse för problemlösning. Man har tidigare sett samma sak hos till exempel kor, och vi tror att det är en viktig funktion för överlevnad, säger Therese Rehn, en av forskarna i studien.

 Belöningen bestod i att få godis, träffa en annan hund eller en människa. De hundar som fick lösa problem var aktiva och viftade på svansen, som ett tecken på ett positivt sinnestillstånd. De hundar som inte fick lösa problem bet och tuggade på utrustningen, som ett tecken på frustration.

– Som hundägare är det ju bra att veta att problemlösningsaktiviteter inte bara ger hunden mental stimulans, utan också en känsla av tillfredsställelse, en aha-upplevelse, säger Therese Rehn.

Studien har publicerats i Animal Cognition, och är en del av ett större projekt om positiva känslotillstånd hos djur.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor