Ny studie: sommaren var farligare förr i tiden

Publicerad
Sommarstrider. I juli år 1346 satte engelska soldater eld på den franska staden Saint-Lô, under ett av det hundraårskrigets många fälttåg.
Bild: Erich Lessing / IBL Bildbyrå

Nu för tiden är vintern den dödligaste årstiden, men under medeltiden var sommaren farligast, i alla fall för adelsmännen. I en analys av drygt 120 000 europeiska ädlingars dödsfall åren 800 till 1800 framkommer ett tydligt mönster: fram till 1500-talet dominerade sommardödligheten.

Enligt historikern Neil Cummins vid London school of economics så förklaras den höga medeltida sommardödligheten med att en tredjedel av ädlingarna dog i strid under somrarnas fälttåg. Dessutom skördade pesten fler liv under sommaren, då de smittspridande råttorna förökade sig i värmen. På 1700-talet framträdde det mönster som gäller än i dag, med högre dödlighet på vintern. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor