Säkrare cykling med varm sand

Publicerad

Bild: Istock

Isiga cykelbanor blir säkrare med så kallad varmsandning, en metod där sanden blandas med hett vatten. Då fryser de varma sandkornen fast när de hamnar på vägen.

– Resultatet blir en sandpappersliknande yta som ger bättre grepp under en längre tid. Dessutom behöver inte väghållaren använda lika mycket sand som vid vanlig sandning, säger Anna Niska, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Inte nog med att varmsandning ger bättre friktionshöjande effekt och varar längre än vanlig sandning. Frampå vårkanten, när isen börjar smälta undan, får cyklisterna ännu en fördel genom att det inte ligger lika mycket sand på vägen. Mindre risk att köra omkull i lösgruset, med andra ord.

Bäst nytta gör varmsandning på sträckor där cykling sker i blandtrafik, och där väglaget ofta är tjock is.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor