Global trend – religion växande stridsfråga

Allt fler länder präglas av religiösa konflikter, enligt en studie från det amerikanska forskningsinstitutet Pew research.

Publicerad
Iran är ett av de 17 länder där polisen kontrollerar religiösa normer, till exempel att kvinnor bär slöja. Samtliga dessa länder ligger i Afrika eller i södra och västra Asien. På bilden en kvinna i Irans huvudstad Teheran. 
Bild: Istock

Andelen länder som präglas av sociala konflikter med religiösa inslag ökar. Enligt fortlöpande studier av 198 länder präglades 20 procent av de sociala konflikterna av religiösa inslag år 2007. Sedan dess har andelen ökat till 33 procent. Andelen av världens befolkning som lever i länder med religiösa konflikter har på samma tid ökat från 45 till 74 procent.

Siffrorna förklaras delvis av den oro som följt den så kallade arabiska våren. I många länder handlar det dessutom om att religiösa minoriteter har fått det sämre. Upplopp och lynchningar med religiösa motiv har ökat och sådant våld präglar dubbelt så många länder nu som 2007.

I allt fler länder förekommer dessutom konflikter och motsättningar angående kvinnors klädsel. Och i allt fler länder förekommer statliga restriktioner angående religiös klädsel. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor