Var det inte Higgs som de hittade i Cern?

Publicerad
Så kan det ha sett ut om Higgspartikeln skapats för att omedelbart sönderfalla i fyra muoner (gula spår) i Atlasdetektorn vid Cern. Men det går inte att utesluta andra tolkningar av resultaten från Cern.
Bild: Cern

Upptäckten av den numera världsberömda Higgspartikeln vid Cern följdes snabbt av 2013 års Nobelpris, till partikelns upphovsmän: Peter Higgs och François Englert. Men nu hävdar en grupp forskare att man har ropat hej för tidigt – det kan ha varit fel partikel som upptäcktes. I själva verket kan det vara en annan, en så kallad Techni-Higgs.

Det hävdar Mads Toudal Frandsen vid universitetet i Odense, som tillsammans med kolleger publicerat en artikel i Physical Review D. I den visar forskarna att resultaten från Cern inte utesluter att det skulle kunna vara en Techni-Higgs.

– Techni-Higgs ingår i en teori för materiens uppbyggnad som kallas technicolor och som är ett alternativ till den mer etablerade standardmodellen. Just nu tyder inget på att denna teori stämmer bättre än standardmodellen, säger partikelfysikern Jonas Strandberg, en av de svenska forskare som arbetar med Atlasdetektorn vid Cern där Higgspartikeln upptäcktes.

Det enda som har påvisats är alltså att den partikel som upptäcktes vid Cern kan vara standardmodellens Higgspartikel eller technicolormodellens Techni-Higgs.

I maj 2015 börjar utforskningen av Higgspartikeln igen, efter att Cern uppgraderats. Så småningom kommer det att visa sig vilken av modellerna som gäller. Eller så blir det något helt nytt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor