Vilda djur lockas till Tjernobyl

Nästan 30 år efter katastrofen vid kärnkraftverket i Tjernobyl har antalet djur i den så kallade förbjudna zonen ökat jämfört med före olyckan.

Publicerad
Vargar utanför en övergiven bostad i den förbjudna zonen i Tjernobyl.
Bild: iStock

Efter Tjernobyl-olyckan 1986 såg man en tydlig nedgång i antalet djur som levde i området runt kärnkraftverket, på grund av den höga radioaktiviteten. Men en ny studie från University of Portsmouth har visat att älg, rådjur, kronhjort, vildsvin och varg har återhämtat sig och nu är fler än före olyckan. Antalet djur är i nivå med de nationalparker som ligger i närheten, men som inte påverkades av det radioaktiva nedfallet.

Enligt forskarna beror ökningen främst på att den mänskliga aktiviteten i princip har upphört i området. Även om den radioaktiva strålningen inte är bra för djuren är skogsbruk, jakt och byggen betydligt skadligare. Djuren kommer också fortsättningsvis att vara i fred, då myndigheterna i Ukraina uppskattar att det inte kommer att vara helt säkert för människor att bo i den förbjudna zonen på över 20 000 år.

Dock är inte alla överens om att djurens återhämting är positiv (se Dödens nationalpark, F&F 4/2011).

Explosionen i reaktor fyra spred ett stort moln av radioaktiva partiklar över stora delar av Europa. Men värst drabbat blev närområdet och i den närbelägna staden Prypjat evakuerades 50 000 människor. Totalt sett fick över 100 000 lämna sina hem efter olyckan. I den 4 200 kvadratkilometer stora förbjudna zonen bor i dag cirka 150 människor och uppskattningsvis 3000 människor jobbar med saneringsarbetet i området, som fortsätter än i dag. Bland annat är en överbyggnad, som ska täcka hela reaktorbyggnaden, under konstruktion och beräknas vara klar senast 2017. Situationen runt Tjernobyl kan ge en indikation på vad som kan hända i det stora område runt Fukushima-kraftverket, där 200 000 människor var tvungna att evakueras 2011 på grund av en liknande härdsmälta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor