Oliver Sacks berättar om sig själv

Publicerad

Neurologen och författaren Oliver Sacks kan verkligen konsten att berätta en historia. Hans samlingar av medicinska fallbeskrivningar Mannen som förväxlade sin fru med en hatt och En antropolog på mars innehåller några av de litterärt bästa populärvetenskapliga texter jag känner till.

I sin senaste bok berättar Oliver Sacks sin egen historia. Den yngste sonen i en brittisk läkarfamilj bryter upp och flyttar till Amerika, kastar sig in i experiment med droger, homosexuella relationer, muskelbyggande och halsbrytande färder på motorcykel, häst och surfbräda. Han undkommer en nära död så många gånger att jag tappar räkningen.

Samtidigt beskriver han sig själv som mycket blyg, vilket stämmer med bilden jag fick av honom under en intervju för länge sedan. En sammansatt person, helt klart.

Han har ett omåttligt intresse för bland annat kottepalmer och kemiska grundämnen. Nördigt. Samtidigt är han allt annat än nördig i sin roll som neurolog.

Dagens medicinska kultur har en tendens att kategorisera folk enligt listor med diagnoskriterier. Det kan vara nödvändigt ibland, i synnerhet inom forskningen. Oliver Sacks ingår i en äldre medicinsk tradition som påminner oss om att människan – sjuk eller frisk – också är en berättelse.

On the Move: A Life

Oliver Sacks
Alfred A. Knopf

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor