Gener bakom tvillingfödsel har identifierats

Forskare har för första gången hittat genvarianter som ökar sannolikheten för att en kvinna ska få tvillingar.

Publicerad
Andelen enäggstvillingar är ungefär lika stor överallt i världen. Andelen tvåäggstvillingar, däremot, varierar mellan familjer och folkslag.
Bild: iStock

En kvinna med släktingar som fött tvåäggstvillingar har själv en ökad sannolikhet för att bli tvillingmamma. Det har varit känt länge. Nu har forskare hittat en del av förklaringen i form av två gener.

– Båda påverkar hur många ägg som släpps från äggstockarna, säger Patrik Magnusson, medicinsk genetiker på Karolinska institutet och ansvarig för det svenska tvillingregistret.

Han ingår i en internationell forskargrupp som jämfört arvsmassan hos mammor till tvåäggstvillingar med andra mammor i Nederländerna, USA, Australien och på Island. Ingen av kvinnorna hade genomgått provrörsbefruktning, en behandling som i sig kan leda till en tvillingfödsel.

Forskarna hittade varianter av två olika gener som ökar sannolikheten för att bli tvillingmamma med 9 respektive 18 procent, enligt en rapport i tidskriften American Journal of Human Genetics.

Ärftliga faktorer bidrar till att andelen tvåäggstvillingar varierar mellan olika familjer och folkslag. I Sverige resulterar drygt en procent av alla graviditeter i tvåäggstvillingar. I Asien är andelen 0,6 procent, och i Afrika 4 procent.

För enäggstvillingar är skillnaderna mycket mindre. Mellan 0,3 och 0,4 procent av alla gravida kvinnor runt om i världen får enäggstvillingar.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor