Genetiskt fet

Publicerad
 Labradorer har gener som tycks leda till att de alltid är hungriga.
Bild: iStock

De flesta som har haft en labrador vet hur svårt det kan vara att hålla den smal. Nu har forskarna upptäckt att överviktiga labradorer ofta har en speciell förändring i en gen som kallas POMC. Förändringen tycks medföra att hundarna inte kan tillverka två signalsubstanser som dämpar hungerkänslorna efter en måltid.

En oväntad upptäckt var att genförändringen är extra vanlig hos labradorer som är brukshundar, exempelvis ledarhundar och narkotikahundar. Forskarna tror att detta beror på att mat används som belöning under träningen.

– Labradorer som har den avvikande genen och därför är extra hungriga kanske svarar extra bra på träningen, vilket skulle öka sannolikheten för att de blir utvalda till att bli brukshundar, säger Josefin Söder vid Sveriges lantbruksuniversitet som är medförfattare till studien, som har publicerats i Cell metabolism.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor