Kvinnor och barn bär hem vattnet

En unik studie avslöjar omfattningen av det enorma arbete som krävs för att hämta rent dricksvatten på den afrikanska landsbygden – varje dag, året om.

Publicerad
I länder som Etiopien och Nigeria är det miljontals kvinnor som lägger mer än 30 minuter om dagen på vattenbärande.
Bild: Istockphoto

Drygt två tredjedelar av Afrikas befolkning söder om Sahara har inte vatten i hemmet, utan måste hämta det i brunnar. Detta arbete utförs i regel av kvinnor och barn. Enligt en ny studie handlar det om nästan 17 miljoner kvinnor och barn i 24 länder i Afrika söder om Sahara, som lägger ner mer än 30 minuter om dagen på detta tunga och ibland farliga arbete.

Förutom att vattenbärandet sliter på hälsan så tar det tid och energi från annat, till exempel skolarbete, menar en av medförfattarna till studien, Jay Graham vid George Washington university.

Han och hans kolleger har samlat data om vattenbärandet via ett antal nationella enkätstudier, och även analyserat hälsoeffekterna. Ett dagligt bärande på vattentillbringare som väger uppåt 20 kilo medför ofta förslitningsskador på skelettet och ryggsmärtor. Arbetet är dessutom förknippat med andra faror. Att röra sig långt hemifrån i områden som ofta ligger avsides och isolerat innebär en ökad risk för övergrepp. Bland barnen som bär vatten är flickorna i majoritet, 62 procent.

Resultaten är publicerade i Plos One.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor