Så går det till när såret blir ett ärr

Varför får man ärr efter vissa sår men inte andra?

/Joel

Publicerad
 Den som slinter med kniven kan få ett minne för livet – om läderhuden skadas.
Bild: iStock

Efter födseln så reagerar nästan alla våra vävnader på en skada med så kallad ärrläkning. Detta innebär att den förlorade vävnaden ersätts med en enkel vävnad som inte har de egenskaper som den ursprungliga vävnaden hade. Orsaken till detta är att ärrläkning går betydligt snabbare. Ur överlevnadssynpunkt har det under evolutionen varit viktigare att snabbt reparera skadade vävnader än att uppnå bästa möjliga kvalitet.

Vår hud består dels av den djupare läderhuden (dermis) och den tunna och ytliga överhuden (epidermis). Läderhuden reagerar som de flesta andra vävnader på en skada med ärrläkning, medan överhuden har förmåga att nybildas med hjälp av kvarvarande överhudsceller.

Detta innebär att hudskador som går ner så djupt att de skadar läderhuden alltid ger ärr, medan ytliga skador som bara involverar överhuden kan läka utan ärr. Även skador som från början endast berör överhuden kan ge ärr om de djupnar, exempelvis på grund av en infektion.

Intressant är att under första delen av fostertiden har vi människor förmåga att nybilda de flesta av våra vävnader efter en skada, även läderhuden.

/Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi, Linköpings universitet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor