ADHD kopplas till dålig luft

Publicerad

Gravida kvinnor som andas förorenad luft löper större risk att få barn med adhd. Det menar forskare som har analyserat inomhusluften hemma hos 783 gravida nederländska kvinnor och sedan hjärnröntgat deras barn vid 6–10 års ålder. De barn som tillbringade fostertiden i hem med hög halt av partiklar och kvävedioxid visade sig ha tunnare hjärnbark på flera områden. Tunnare hjärnbark förknippas med minskad impulskontroll och ökad risk för bland annat adhd, enligt tidigare studier. Den nya studien gjordes i Rotterdam, där partikelhalten i genomsnitt ligger långt under EU:s gränsvärden.

− Även i en stad som borde vara ”säker” ser vi alltså hälsoeffekter. Det antyder att gränsvärdena kanske borde vara lägre, säger Mònica Guxens, vid Barcelona institute for global health.

Studien kompenserar för faktorer som föräldrarnas inkomst, utbildningsnivå, rökning och alkoholvanor – och har publicerats i Biological Psychiatry.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor