Tarmbakterier kopplas till risk för blodpropp

Amerikanska forskare harhittat ett nytt sätt att minska risken för blodpropp – genom att hindra tarmbakterier från att tillverka ett skadligt ämne.

Publicerad
Genom att förhindra att tarmbakterier bildar det skadliga ämnet TMAO när de bryter ner animaliska matvaror kan man kanske minska risken för både stroke och hjärtattack.
Bild: iStock

Läkemedel som enbart påverkar bakterier i tarmen kan skydda blodkärl i hela kroppen, enligt forskare vid Cleveland Clinic i USA.

Hjärtläkaren Stanley Hazen och hans medarbetare upptäckte år 2011 att tarmbakterier som bryter ner animaliska matvaror som rött kött, lever, äggula och feta mejeriprodukter tillverkar ett ämne som kallas TMAO. Sedan dess har studier visat att människor med höga halter av detta ämne i blodet löper ökad risk att få stroke eller hjärtattack.

Nu har forskarna testat att behandla möss med ett ämne som hindrar tarmbakterierna från att tillverka TMAO. Det ledde till att mössens blodplättar blev mindre benägna att klibba ihop, och att risken för blodproppar minskade.

Forskarna planerar nu att göra liknande försök på människor, och påpekar att TMAO skiljer sig från antibiotika eftersom bakterierna överlever. Till skillnad från dagens blodförtunnande läkemedel ledde behandlingen inte till några blödningar eller andra märkbara biverkningar hos mössen, enligt en rapport i tidskriften Nature medicine.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor