Världens konstigaste hjärnor

Publicerad

Den brittiska vetenskapsjournalisten Helen Thomson har kuskat runt i världen och letat upp människor med märkliga neurologiska tillstånd. Bland de minnesvärda personporträtten i hennes bok finns mannen som blev snäll och omtänksam efter en blodpropp, kvinnan som gick vilse i sitt kök och läkaren som känner sina patienters upplevelser som om de pågick i hans egen kropp.

Den mest kände författaren i denna genre är förstås den brittisk-amerikanske neurologen Oliver Sacks, som dog 2015. Till skillnad från honom är Helen Thomson enbart reporter och inte läkare. Det fungerar utmärkt eftersom hon är påläst och även intervjuar forskare om sina fall.

Ingående medicinska fallstudier kan i värsta fall kännas lite exploaterande: Människor med intressanta symtom radas upp inför en nyfiken publik. Jag tycker att Helen Thomson lyckas väl med att undvika det problemet. Dels beror det nog på att hon är en inkännande journalist som kan sitt hantverk, dels på det faktum att hon i sin renodlade roll som reporter slipper att förhålla sig till den stundtals invecklade relationen mellan läkare och patient.

Unthinkable

Helen Thomson
John Murray

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor