Läkemedel minskar risk för funktionshinder vid ms

Med hjälp av bättre läkemedel har situationen för de som får diagnosen multipel skleros förbättrats radikalt sedan mitten av 1990-talet.

Publicerad

Bild: Istock

Årligen insjuknar omkring 650 svenskar i sjukdomen multipel skleros, MS, men för de flesta drabbar inte sjukdomen lika skoningslöst som tidigare varit fallet. En stor, svensk registerstudie omfattande drygt 7 300 svenskar som insjuknade mellan 1995 och 2010, slår fast att den som drabbas av MS idag löper mindre risk att få bestående men, än vad som var fallet för 25 år sedan.

– För varje år som går minskar risken för nyinsjuknade att drabbas av funktionshinder med cirka 5 procent i jämförelse med årskullen innan. Det är en snabb utveckling som de flesta bedömare tillskriver bromsmedicinerna – all fler får allt effektivare bromsmediciner allt tidigare, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology, och presenterades vid MS-kongressen Ectrims. 

Läs en sammanfattning av studien: Changes in the Risk of Reaching Multiple Sclerosis Disability Milestones In Recent Decades: A Nationwide Population-Based Cohort Study in Sweden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor